Verslag Detectie kennismakingsdag: Mark Hartman

Een keer wat anders dan anders.

Iedereen kent het wel. Je komt aan op Schiphol en daar zie je ze lopen. De douane met honden.

Ik denk dat iedereen het gevoel wel kent van: Heb ik echt niet iets verkeerds in mijn koffer gedaan? Wat als iemand iets in mijn koffer heeft gedaan? Zouden ze iets ruiken wat ik niet weet? Weet ik zeker dat er geen gekke geuren aan de kadootjes zitten die ik heb meegenomen? Wat nou als ik er uit gehaald word?

En dan de opluchting… Gelukkig, daar ben ik weer voorbij.

Het leek altijd iets van een andere wereld.

Maar nu…

Altijd zie je behendigheid als een grote sport met veel deelnemers en veel wedstrijden. En daarnaast veel gehoorzaamheid, hoopers, apporteren, speuren en vele andere sporten.

Maar nu kun je jezelf ook (even) in de wereld van de drugs en geld honden wanen. DETECTIE workshops en lessen schieten als paddenstoelen uit de grond.

Zelf hebben wij al verschillende workshops gevolgd. Dit is altijd heel interessant want iedereen heeft weer net een andere kijk op de sport. Maar het doel blijft het zelfde. Samen met je hond opzoek naar die ene juiste geurbron die je samen wil vinden.

Een nieuwe interesse was gewekt en zijn we begonnen met meerdere lessen te volgen bij Ingrid via D.O.A.K. Daarnaast trainen we zelf bij Hondenschool Maatje in Westerdorp.

Toen de kennismakingsdag voor detectie bij Dogsports.nl werd aangekondigd waren we heel benieuwd hoe dit hier opgepakt zou worden. Zijn ze streng? Is het moeilijk? Kunnen we dit wel? Hoe staan we er voor? Hebben we het zelfde getraind als er gevraagd word? Maar één manier om er achter te komen… meedoen!

20 maart was de grote dag. Op naar Hardenberg. En wat hadden we een geluk. Prachtig weer en een hele mooie locatie. Gelukkig was het deels binnen. Want ondanks dat de zon scheen stond er toch een fris windje.

We werden warm onthaald door het detectie team van Dogsports.nl met een gezellig praatje en een warm kopje koffie, waarna we allemaal plaats mochten nemen op de welbekende Ikea krukjes. In totaal 4 honden voor het examen die dus al ervaring hadden met detectie en een paar honden die voor het eerst kennis kwamen maken.

Nu begon het echt, de juf ging uitleggen hoe detectie bij Dogsports.nl er uitziet. Eerst je Geurbekwaamheid halen, en daarna door voor Surveillant, Brigadier, Inspecteur en als laatste Commissaris.

Er wordt geprobeerd op zoveel mogelijk verschillende locaties examens te houden zodat het voor iedereen elke keer weer een nieuwe uitdaging is.

Bij geurbekwaamheid moet je door middel van boxen en verschillende afleidingen aantonen dat je hond de juiste geur kan vinden en jij als geleider goed kunt zien dat jou hond die aangeeft. Echt teamwerk.

Alle volgende examens zullen bestaan uit ruimte- of voertuigzoeking. Dus het vinden van de aangeleerde geur in een aangewezen ruimte of voertuig.

Daarbij werd uitgelegd waar echt op gelet word. Zo staat plezier en welzijn voorop. Lukt het niet, maken we er gewoon een trainingsmoment van om te leren voor de volgende keer. We gaan voor succes en plezier! Het heeft geen zin om met frustratie door te gaan en de hond te dwingen als hij te afgeleid is door een nieuwe omgeving of om een andere rede.

Ook het uitschelden van je hond wordt natuurlijk niet toegestaan. Zo mag ik alleen “trut” tegen Xzira zeggen als ik het lief bedoel en niet omdat ik boos ben.

Gelukkig hadden we een voorbeeld hond die liet zien wat de bedoeling was. Zowel op de line-up met de bakken zoals wordt gedaan voor de geurbekwaamheid als voor een ruimte zoeking. Er mooi om te zien hoe dit ging.

Omdat het de eerste bijeenkomst was kon je nu gaan voor de geurbekwaamheid.  Hier hadden we ons ook maar voor opgegeven, gewoon om te kijken hoe het gaat. En wie weet met een beetje geluk halen we het. Want thuis kan ze ook het pak vanille vla onderscheiden van de pakken melk…

Wij mochten als 2e ons examen doen.

Totaal dus 5 rondes, 1 bak met de aangeleerde geurbron, 2 afleidingsgeuren en 3 lege bakken als afleiding. Van de 5 rondes moeten er minimaal 4 goed zijn om te slagen en door te mogen. Na elke ronde moet je de ruimte verlaten en worden de geuren gewisseld van positie. Pas na de laatste ronde krijg je te horen hoeveel je er goed had en of je dus geslaagd bent of niet. 

Daar sta je dan, wachten tot je aan de beurt bent. En ook nu komt toch die gezonde spanning naar boven. Gaat het zoals ik wil? Kunnen we laten zien wat we kunnen? Dat Xzira het kan wist ik wel, maar kan ik zelf goed haar verwijzing interpreteren? Hoe reageert ze op de mensen die er omheen staan?

Dan mag je naar binnen. Iedereen staat met ingehouden adem te kijken. Doodse stilte… nou daar gaan we dan… op hoop van zegen.

Xzira aan het werk gezet. En ja hoor ik denk dat ze hem heeft. Dus snel KLIK! En kijken of je aan de keurmeester iets kunt zien. Maar nee… die geeft geen teken van emotie… ze schrijft alleen wat op haar papiertje… dan maar de zaal uit en wachten.

Op dat moment ga je nadenken… was ik te snel? Was het wel de goede? Heb ik bij de juiste geklikt? En als ik bij de verkeerde heb geklikt, gaat ze nu dan elke keer naar die geur toe? Ja je hebt veel om over na te denken als je 2 minuten moet wachten tot de bakken gewisseld zijn…

We worden weer binnen geroepen. Dus snel alles proberen te vergeten en los te laten. Niks meer aan te doen. We hebben nog genoeg kansen. We gaan ervoor!

We lopen weer heen en weer, klik, ruimte uit, wachten, weer naar binnen, klik, weer geen reactie van de keurmeester, naar buiten, wachten, naar binnen, klik, naar buiten, wachten… laatste keer naar binnen, ik zie dat Xzira moe begint te worden, loopt ze strak langs alle bakken op. Shit! Oke, herpakken, rustig, klaar zetten voor de bakken, even de focus weer hebben, laatste keer langs de bakken op en ja hoor! ze drukt haar neus op een bak! KLIK! belonen! Dat was het! Nu afwachten wat de keurmeester zegt.

5 uit 5 goed! Dus geslaagd! Heel trots op mijn meisje! Het is haar gewoon gelukt! We kunnen het!

Vol met deze motivatie gaan we door! Op naar 9 april! Op naar examen Surveillant! Op een grondverzet bedrijf waar we misschien wel op en om een graafmachine mogen zoeken. Erg leuk!

Gelukkig is iedereen geslaagd! Van harte gefeliciteerd met het behalen van de geurbekwaamheid!

Voor het enthousiaste detectie team van Dogsports.nl: Bedankt voor het warme onthaal en de leuke dag!

Voor de mede deelnemers: Bedankt voor de gezelligheid en ik hoop jullie volgende keer weer te zien.

Voor de nieuwe combinaties: het is hartstikke leuk! Geef je gewoon op voor een leuke dag met je hond. We maken er met z’n alle een leuke dag van.

Groeten,
Mark Hartman en Xzira

Mark met Xzira