Nieuws

Bijdrage voor inschrijving

Bij Dogsports.nl doen wij onze uiterste best de kosten voor het organiseren van een evenement zo laag mogelijk te houden. Zo hebben wij geen dure middelen en programmatuur, gaan wij creatief om met de presentjes voor vrijwilligers en zetten veel medewerkers zich enthousiast voor Dogsports.nl in zonder dat ze daar een vergoeding voor krijgen.

Toch merken wij dat het steeds moeilijker is om financieel gezond te blijven. Wij hebben daarom helaas moeten besluiten de kosten voor inschrijving van een evenement iets te verhogen. Deze verhoging gaat in per 1 augustus 2024. De inschrijving voor volwassenen gaat met een euro omhoog, de inschrijving voor junioren met 50 cent. Wij hopen dat dit jullie niet weerhoudt van inschrijven en dat we jullie nog steeds in grote getale blijven zien.

Fout in de berekening

We hebben een fout gemaakt….en daar balen we verschrikkelijk van! Gisteren tijdens de eerste wedstrijd van 2023 hebben we ons nieuwe programma voor het invoeren van uitslagen geïntroduceerd. Een programma waar we al geruime tijd aan werken. Waar we diverse uitgebreide testen mee hebben uitgevoerd en wat (zoals we dachten) helemaal doorgetest was. Maar helaas….er is toch een fout ingeslopen. Een fout die wij geen van allen gezien hebben, maar waar we gisterenavond na de wedstrijd (pijnlijk) op werden gewezen.

De fout zit hem in de berekening van de competitiepunten. Deze werden berekend zoals uitgelegd op deze pagina. Wat wij echter allemaal over het hoofd hebben gezien is dat tijdfouten ook fouten zijn. Dit betekent dat iemand die geen fouten of weigeringen heeft gelopen maar wel meer tijd nodig had dan de SPT, ten onrechte toch de 25 bonuspunten heeft gekregen.

Gisteren heeft iedereen die geen fout of weigering had gekregen tijdens het lopen de 25 bonuspunten ontvangen, ongeacht de gelopen tijd. Dit betekent dat de uitslagen zoals deze gepubliceerd zijn niet correct zijn. Dit kunnen we helaas niet meer terugdraaien. De prijzen zijn al uitgedeeld en de deelnemers zijn al naar huis.

Wat kunnen we nu hiermee doen? We hebben hier uitvoerig overleg over gehad. We hebben besloten de prijzen die gisteren uitgedeeld zijn bij de ontvangers hiervan te laten. De uitslagen van gisteren blijven ook zo gepubliceerd staan. De competitiestand gaan we wel aanpassen. Dit betekent dat de competitiepunten niet meer overeenkomen met de gepubliceerde uitslagen van deze wedstrijd, maar dat deze wel correct zijn.

Onze oprechte excuses aan iedereen die nu ten onrechte wel of geen prijs heeft gekregen.

Fijne feestdagen!

Het jaar 2022 was geweldig!

In januari zijn de plannen gesmeed om met Dogsports.nl van start te gaan: in maart een eerste Detectie-examen en eerste Hoopers-wedstrijd. Begin april volgde onze eerste Behendigheid-wedstrijd. Meteen goed van start. Eerlijk gezegd vonden we dat best spannend allemaal. De eerste examens en wedstrijden moeten meteen goed zijn: je wil toch meteen een goede indruk maken.

De examens en wedstrijden werden meteen goed bezocht. En wat was het weer gezellig! Zo leuk om iedereen weer te zien. Zoveel mensen blij dat ze weer lekker met hun hondje aan de slag konden. En zo’n ontzettende goede sfeer! En dat allemaal dankzij JULLIE! Jullie hebben ons het vertrouwen gegeven door weer in te schrijven voor examens en wedstrijden, door ook ons te vergeven als er af en toe iets niet helemaal volgens plan loopt…. BEDANKT!

Natuurlijk willen we ook alle vrijwilligers heel erg bedanken! Van examinatoren, scheidsrechters, lattenleggers, riemlopers, secretariaat, cateraars, schrijvers, verzorgers en ga maar door: we zijn echt heel erg blij met jullie inzet. Daar zijn geen woorden voor! We zijn echt supertrots op jullie! BEDANKT!

Voor iedereen hele fijne kerstdagen en een heel gezond en sportief 2023!

Organisatieteam Dogsports.nl

Behendigheid

De nieuwe data voor 2023 van de behendigheidswedstrijden staan op de website. Het wordt een leuk jaar met veel wedstrijden. In 2023 zullen er ook 2 buitenwedstrijden zijn. Mocht je zelf een wedstrijd willen organiseren laat het ons even weten, we helpen je graag!

Het is inmiddels bekend dat per 1 januari 2023 er een verandering qua reglementen gaat plaatsvinden. Deze nieuwe reglementen zijn uitgeprobeerd tijdens een try-out wedstrijd op 18 december 2022. De nieuwe klasse-indeling en het niet meer keuren van de oploop van de schutting en kattenloop werden getest. Dit hebben we geëvalueerd en de reglementen zijn inmiddels op de website gepubliceerd.

En veel mensen hebben hierom gevraagd: de veteranenklasse blijft zoals deze was! Ook de honden die iets meer op leeftijd zijn zien wij graag lopen bij Dogsports.nl!

Detectie

De examens van Detectie werden goed bezocht. We waren te gast op veel verschillende locaties, van een betonfabriek tot een dierenvoederproducent. Superleuk natuurlijk met al die afleidingsgeuren. En voor 2023 hebben we weer vele leuke locaties gevonden.

Annelies Kuenen mocht haar Heike als allereerste hond “Commissaris” noemen na het succesvol behalen van dat examen. Proficiat!

Nieuw bij detectie is het logboek. In het logboek kun je je vorderingen bij houden. Je ontvangt het logboek wanneer je deelneemt aan de examendagen.

In 2023 gaan we ook wedstrijden houden. Elk kwartaal zal er een wedstrijd gehouden worden op steeds een andere uitdagende locatie. De reglementen zijn inmiddels gepubliceerd op onze website Dogsports.nl. Als je mee wil doen lees de reglementen dan even goed door.

Hoopers

Wat is het altijd gezellig bij de Hoopers-wedstrijden! Zo mooi om te zien dat iedereen elkaar aanmoedigt en dat het ècht om het plezier met je hond gaat. Natuurlijk is het balen als het niet loopt zoals je bedacht had, maar mooi om te zien dat iedereen met je meeleeft.

We hebben een aantal mooie wedstrijden gehad dit jaar. En voor 2023 staan er alweer leuke wedstrijden gepland. Geef je ook eens op! Al is het maar om de sfeer te proeven!

Enkele cijfers

In 2022 hadden we:

 • 372 actieve licenties
 • De meeste inschrijvingen op 3 april 2022: 156
 • Verschillende plaatsen een examen of wedstrijd: 17

Over de scholen waar jullie trainen:

 • Aantal verschillende scholen: 79
 • Gemiddeld aantal licenties per school: 4,8
 • Hondenscholen met de meeste licenties:
  • DOAK
  • Hondenschool Boom
  • Happy Go Lucky

Over onze honden:

 • Gemiddelde leeftijd: 5,8 jaar
 • Aantal verschillende rassen: 80
 • Top 3 hondenrassen:
  • Border collie: 82
  • Kruising: 45
  • Australian shepherd: 30
 • Aantal rassen waarvan 1 hond een licentie heeft: 30

Over onze handlers:

 • Gemiddelde leeftijd: 48,7 jaar
 • Oudste actieve handler: 72 jaar (!)
 • Aantal junioren: 8 (gemiddeld 14 jaar oud)
 • Gemiddeld aantal licenties per persoon: 1,5
 • Meeste licenties: 9

Licenties verlengen

Beste lopers,

Superleuk dat er al zoveel van jullie aangegeven hebben ook in het nieuwe jaar weer deel willen nemen aan wedstrijden en examens van Dogsports.nl! Daar zijn we heel blij mee!

Alle licenties vervallen op 31 december 2022. Alleen licenties waarvan wij bericht krijgen dat ze verlengd mogen worden krijgen een einddatum 31-12-2023. Jeugdlicenties worden automatisch verlengd.

Hoe kan ik mijn licenties verlengen?

Het verlengen van je licentie is heel eenvoudig: maak € 7,50 over naar NL26 RABO 0189 6449 66 tnv Dogsports.nl. Graag hierbij de volledige licentie (bijvoorbeeld 123-45678-90123-H) vermelden, verder niets. Periodiek zal de lijst van actieve licenties op de site worden bijgewerkt.

Ik wil mijn licentie niet verlengen

Dat vinden we jammer! Het laten verlopen van je licentie is ook eenvoudig: je maakt géén € 7,50 over naar ons. Je licentie verloopt dan automatisch op 31 december 2022.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag!

Licentiebeheer Dogsports.nl

Reglementen behendigheid per 1-1-2023

Beste (toekomstige) agilitylopers van Dogsports.nl,

Via deze weg willen we jullie alvast informeren over wijzigingen die per 2023 gaan komen wat betreft het reglement.

We hebben de wedstrijden in 2022 als gezellig en sportief ervaren. Er zijn heel veel enthousiaste lopers bij Dogsports.nl en hier zijn we heel blij mee!

Zoals jullie afgelopen jaar weleens hebben gemerkt, duren sommige wedstrijddagen (te) lang. Om deze reden hebben we besloten wat wijzigingen door te voeren ten opzichte van het huidige reglement. De belangrijkste wijzigingen zetten we hieronder alvast voor jullie op een rijtje. De aanpassingen zijn gemaakt met het oog op minder ombouw- en verkentijd om de dagen korter te maken en vooral jullie een zo leuk mogelijke dag te geven. Het reglement is te vinden op de site en via deze link.

Wat wijzigt er per 1 januari 2023?

 • We gaan terug naar drie niveaus: debutanten, promotieklasse (A/A+ niveau) en Open klasse (B/B+ niveau).
 • De veteranenklasse vervalt. Veteranen blijven natuurlijk van harte welkom! Echter, het parcours wordt niet meer aangepast. Bij inschrijving kies je zelf of je het parcours van de Promotieklasse of Open klasse gaat lopen.
 • De sprongthoogtes voor de Debutanten worden teruggebracht naar twee, namelijk Debutanten 20 en 40 (zoals bij de Veteranen al langer wordt gehanteerd).
 • Er wordt een extra hoogteklasse toegevoegd voor de promotieklasse en de open klasse, namelijk: 25 cm. Het schema met schofthoogte grenzen staat in het reglement..

We kijken alvast uit naar een mooi, sportief en gezellig sportjaar in 2023 en hopen jullie ook dan weer te zien!

Namens het team Agility van Dogsports.nl

Eenmalige licentie

Je kunt nu met een leuke korting een licentie aanvragen voor één wedstrijd. Je betaalt dan geen € 7,50 maar € 3,75 voor een licentie.

Met deze speciale licentie kun je meedoen aan één wedstrijd. Bijvoorbeeld om eens te kijken of wedstrijden iets voor jou zijn. Of omdat je in het zuiden van het land woont en eigenlijk ook eens mee zou willen doen zonder ver te rijden.

Je uitslagen worden wel opgenomen in de wedstrijduitslagen, maar niet in de competitiestand.

Eventueel kun je later je eenmalige licentie omzetten naar een jaarlicentie. Andersom gaat helaas niet.

Vraag hier je licentie aan!

Uitslagen behendigheid

De competitiepunten voor het vast parcours en jumping worden op de volgende wijze berekend:
Stap 1: een combinatie met een disk krijgt 0 punten, combinaties zonder disk krijgen 100 punten
Stap 2: de SPT (hier 71) minus de gelopen tijd.
Stap 3: een combinatie zonder fouten of weigeringen krijgt 25 punten bonus, combinaties met fouten of weigeringen krijgen voor iedere fout of weigering 5 punten aftrek

Voor het competitieseizoen 2022 en voor de berekening van de dagprijzen is gekozen voor bovenstaande berekening op basis van uitgebreid overleg met de diverse scheidsrechters. Ook op alle voorgaande wedstrijden is deze berekening toegepast.

Per 1 januari willen we berekening van de competitiepunten aanpassen zodat het aantal fouten/weigeringen zwaarder meegerekend worden in het aantal competitiepunten.

Wij zouden het fijn vinden als er lopers zijn die hier graag actief over willen meedenken.

Bijvoorbeeld

De volgende uitslagen zijn gelopen bij een SPT van 71 seconden:

CombinatieTijdFoutenWeigeringenDisk
A5802
B6022
C9101
DX

Bovenstaande stappen worden doorgerekend op de ingevoerde uitslagen:

CombinatieTijdFoutenWeigeringenDiskStap 1Stap 2Stap 3Totaal
A58001001325138
B602210011-2091
C9101100-20-575
DX00

Carsten Oosting

12-6-2022 Behendigheidswedstrijd Bakkeveen. Carsten Oosting heeft vandaag zijn eerste officiële behendigheidswedstrijd gelopen met Woezel bij Dogsports.nl. Carsten is 14 jaar en behendigheid is hem met de paplepel ingegoten omdat zijn beide ouders aan behendigheid doen. Met de kleine keeshond van zijn moeder heeft hij in Bakkeveen een foutloos parcours gelopen in de A30. Ook heeft hij de aanmoedigingsprijs gekregen als junior loper.

Carsten we hopen nog veel meer van je te zien op een wedstrijd. Veel succes toegewenst.

Verslag detectie examendag: Karina Draaisma

Afgelopen zaterdag een detectie examen gehouden bij de Welkoop in Rijssen. We hadden beschikking over het magazijn van de Welkoop. Voor de honden een heel nieuwe omgeving met een hele hoop verleidingsgeuren. Brokjes, koekjes enz. De honden lieten mooi zoekwerk zien maar niet altijd werd de bron gevonden.
Hierna zijn we naar buiten gegaan. Het was heerlijk weer en in plaats van een voertuigzoeking hebben we de opslag buiten gebruikt. Stapels potgrond, pallets en stenen. Ook hier lieten de honden mooi zoekwerk zien.

Voor handler en honden was het eens wat anders en ook de wind speelde nu een rol. Iedere loper heeft ook een logboekje ontvangen om de vorderingen bij te kunnen houden.

1 Geslaagde en dit is Annelies Kuenen met Coen. Van harte gefeliciteerd.

Websitelinks openen op Android

We krijgen van verschillende mensen te horen dat linkjes op onze site niet te openen zijn op telefoons met Android. Heel vervelend natuurlijk. Maar gelukkig hebben we een oplossing hiervoor gevonden!

De standaard browser welke gebruikt wordt op Android telefoons blokkeert iets waardoor de linkjes niet (goed) geopend worden. Indien je Firefox installeert gaat het wel goed. FireFox is een browser (net als Internet Explorer of Safari) waarmee je op internet kunt. Dus download de app Firefox en gebruik het internet voortaan via deze app.

Natuurlijk zoeken wij verder naar een oplossing waarbij alle browsers ondersteund worden.

Behendigheid Superior Challenge gaat niet door

Helaas hebben wij moeten besluiten de Behendigheid Superior Challenge niet door te laten gaan. Door diverse omstandigheden hebben wij dit moeilijke besluit moeten nemen. De voorbereidingen waren zo goed als rond en eigenlijk hadden we zo van start kunnen gaan. We vinden het erg vervelend voor de combinaties die zich hebben ingeschreven. Toch hopen we op eenieders begrip.

De combinaties die zich hebben ingeschreven ontvangen snel hun inschrijfgeld terug. Zij zullen tegemoet gekomen worden bij een volgende inschrijving. Hierover ontvangen zij deze week per mail bericht.