Nieuws

Behendigheid Superior Challenge gaat niet door

Helaas hebben wij moeten besluiten de Behendigheid Superior Challenge niet door te laten gaan. Door diverse omstandigheden hebben wij dit moeilijke besluit moeten nemen. De voorbereidingen waren zo goed als rond en eigenlijk hadden we zo van start kunnen gaan. We vinden het erg vervelend voor de combinaties die zich hebben ingeschreven. Toch hopen we op eenieders begrip.

De combinaties die zich hebben ingeschreven ontvangen snel hun inschrijfgeld terug. Zij zullen tegemoet gekomen worden bij een volgende inschrijving. Hierover ontvangen zij deze week per mail bericht.

Geslaagden Detectie 9 april 2022

Met heel veel trots feliciteren wij onderstaande detectie combinaties met het behalen van het Geurbekwaamheidsdiploma:

NaamHond
Annemiek NotenboomNever Give Up
Annelies KuenenCoen
Annelies KuenenHeike
Elly de KoePeeJay
Mirjam WaeninkBayco
Sabina SplithoffMilo

De volgende mensen zijn geslaagd voor het examen voor Surveillant:

NaamHond
Mariska SteenBella
Paula RoelofdAyla
Sabine SplithoffMilo

Verslag wedstrijd Behendigheid: Hanneke Pit

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover, de eerste behendigheidswedstrijd sinds lange tijd. 

De eerste wedstrijd onder de vlag van DogSports.nl en wat ons betreft zeker niet de laatste! 

Het was weer vroeg opstaan voor een zondag, iets wat we eerlijk gezegd niet echt gemist hebben. Eenmaal op bestemming was dat met alle enthousiaste vrijwilligers, deelnemers en honden snel vergeten.

Woezel en ik hebben ontzettend genoten van de ontspannen sfeer, de gezelligheid en de mooie parcoursen. 

Onze resultaten laten misschien wat te wensen over maar dat lag zeker niet aan de parcoursen, die waren leuk en prima te doen voor zowel hond als handler.

Op naar meer! Wij hebben in ieder geval al zin in de volgende wedstrijd. 

Hanneke Pit
HDC de Loop

Wat is de Superior Challenge?

We begrepen gisteren tijdens de behendigheidswedstrijd in Hellendoorn dat er wat onduidelijkheid is over de Superior Challenge. Met dit bericht willen we die onduidelijkheid wegnemen.

Wanneer?
Op zaterdag 30 april en zondag 1 mei is de Superior Challenge.

Twee dagen?
Je hoeft niet mee te doen met beide dagen. Wil je alleen de zaterdag? Dan schijf je je in voor alleen de zaterdag. Wil je alleen de zondag meedoen? Dan schrijf je je alleen in voor de zondag. Uiteraard vinden wij het gezellig als je beide dagen komt, maar het hoeft zeker niet.

Voor welke klassen is de Superior Challenge?
De Superior Challenge is voor alle klassen toegankelijk.

Wat voor rondes worden er gelopen?
Op beide dagen worden vier rondes gelopen:
– één spel
– één vast parcours
– één jumping
– één verrassingsronde

De verrassingsronde is een rond die zo opgezet wordt dat deze door alle niveaus te lopen is. Uiteraard letten wij hierbij ook op veiligheid voor mens en dier. Jij en je hond hoeven geen rare dingen te doen. Nadere informatie volgt op de wedstrijddag zelf (het moet natuurlijk wel een verrassing blijven…).

Wie winnen de Superior Challenge?
Beide dagen kun je zien als twee wedstrijddagen. Maar….bij de combinaties die voor beide dagen inschrijven geldt het beste resultaat! Dit betekent dat als je bijvoorbeeld op zaterdag bij het vast parcours een diskwalificatie gelopen hebt, je op zondag nog een herkansing krijgt. De combinaties die voor beide dagen inschrijven krijgen op zaterdag dan ook geen dagprijs.

Kan ik promotiepunten verdienen?
Jazeker! Tijdens de Superior Challenge kun je promotiepunten verdienen. Voor de combinaties die voor beide dagen hebben ingeschreven tellen alleen hun beste rondjes. Dit geldt ook voor de promotiepunten. Je kunt bijvoorbeeld niet 2 promotiepunten voor vast parcours verdienen.

Tellen de uitslagen mee voor de competitie?
Jazeker! Tijdens de Superior Challenge kun je competitiepunten verdienen. Voor de combinaties die voor beide dagen hebben ingeschreven tellen alleen hun beste rondjes. Dit geldt ook voor de competitiescore.

Tot wanneer kan ik me inschrijven?
We hebben de inschrijfperiode verlengt tot en met 16 april 2022. Je kunt je inschrijven door de instructies op de uitnodiging te volgen.

Heb ik een licentie nodig?
Alleen voor de debutanten, A en veteranen heb je een licentie nodig. Wil je toch in deze klasse meedoen zonder licentie? Mail even naar Verena!

Verslag wedstrijd Behendigheid: Iris Kosterink

De kop is eraf, de eerste Dogsports.nl-wedstrijd is een feit! Te gast op de prachtige locatie in Hellendoorn liepen ik en mijn Bonny drie erg leuke debutanten parcoursen. Geen recht toe recht aan parcoursen maar toch ook met de nodige uitdagingen, dat zie ik graag! We behaalden zelfs een mooie 3e plaats op de Jumping!

Alle medewerkers en vrijwilligers waren net zo enthousiast als menig deelnemer en dat we eindelijk weer als vanouds een wedstrijd konden lopen maakte het feest dubbel compleet. Lekker weer met de hele club op pad en volop gezelligheid met iedereen.

Naar mijn idee een super geslaagde dag! Ook vanuit de club heb ik meerdere goede geluiden gehoord over de andere parcoursen, op naar nog veel meer!

Iris Kosterink & Bonny
HSV Runners Vooruit

Wedstrijd behendigheid was een groot succes!

De eerste behendigheidswedstrijd van Dogsports.nl was een groot succes! We waren erg blij vele bekenden weer live te kunnen zien samen met hun hondje. De parcoursen waren uitdagend en leuk, de stemming was zeer positief en sportief. Iedereen was ècht blij om weer lekker wedstrijden te kunnen lopen!

Meer dan 130 lopers verschenen aan de start in Hellendoorn en lieten zien dat hun hondjes dit gemist hebben! Van Debutant tot Veteraan, voor iedereen was het weer een genot.

We hebben heel veel positieve reacties mogen ontvangen van lopers, officials en toeschouwers. Erg bedankt daarvoor!

De uitslagen worden natuurlijk gedurende de dag al in Telegram gezet. We zetten ze heel snel ook hier op de site.

We zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor de Superior Challenge en de wedstrijd op 15 mei. We hopen jullie daar allemaal weer te mogen zien.

Dogsports.nl haalt € 568,- op!

Wat super! Vandaag hebben we bij de behendigheidswedstrijd in Hellendoorn € 418,- opgehaald voor Oekraïne.

Samen met de € 150,- welke we op 20 maart bij de Hoopers-wedstrijd hebben opgehaald hebben we een supermooi bedrag voor Oekraïne! 🇺🇦

Heel erg bedankt allemaal! 👍

We gaan het natuurlijk netjes overmaken naar Giro 555.

Verslag Detectie kennismakingsdag: Mark Hartman

Een keer wat anders dan anders.

Iedereen kent het wel. Je komt aan op Schiphol en daar zie je ze lopen. De douane met honden.

Ik denk dat iedereen het gevoel wel kent van: Heb ik echt niet iets verkeerds in mijn koffer gedaan? Wat als iemand iets in mijn koffer heeft gedaan? Zouden ze iets ruiken wat ik niet weet? Weet ik zeker dat er geen gekke geuren aan de kadootjes zitten die ik heb meegenomen? Wat nou als ik er uit gehaald word?

En dan de opluchting… Gelukkig, daar ben ik weer voorbij.

Het leek altijd iets van een andere wereld.

Maar nu…

Altijd zie je behendigheid als een grote sport met veel deelnemers en veel wedstrijden. En daarnaast veel gehoorzaamheid, hoopers, apporteren, speuren en vele andere sporten.

Maar nu kun je jezelf ook (even) in de wereld van de drugs en geld honden wanen. DETECTIE workshops en lessen schieten als paddenstoelen uit de grond.

Zelf hebben wij al verschillende workshops gevolgd. Dit is altijd heel interessant want iedereen heeft weer net een andere kijk op de sport. Maar het doel blijft het zelfde. Samen met je hond opzoek naar die ene juiste geurbron die je samen wil vinden.

Een nieuwe interesse was gewekt en zijn we begonnen met meerdere lessen te volgen bij Ingrid via D.O.A.K. Daarnaast trainen we zelf bij Hondenschool Maatje in Westerdorp.

Toen de kennismakingsdag voor detectie bij Dogsports.nl werd aangekondigd waren we heel benieuwd hoe dit hier opgepakt zou worden. Zijn ze streng? Is het moeilijk? Kunnen we dit wel? Hoe staan we er voor? Hebben we het zelfde getraind als er gevraagd word? Maar één manier om er achter te komen… meedoen!

20 maart was de grote dag. Op naar Hardenberg. En wat hadden we een geluk. Prachtig weer en een hele mooie locatie. Gelukkig was het deels binnen. Want ondanks dat de zon scheen stond er toch een fris windje.

We werden warm onthaald door het detectie team van Dogsports.nl met een gezellig praatje en een warm kopje koffie, waarna we allemaal plaats mochten nemen op de welbekende Ikea krukjes. In totaal 4 honden voor het examen die dus al ervaring hadden met detectie en een paar honden die voor het eerst kennis kwamen maken.

Nu begon het echt, de juf ging uitleggen hoe detectie bij Dogsports.nl er uitziet. Eerst je Geurbekwaamheid halen, en daarna door voor Surveillant, Brigadier, Inspecteur en als laatste Commissaris.

Er wordt geprobeerd op zoveel mogelijk verschillende locaties examens te houden zodat het voor iedereen elke keer weer een nieuwe uitdaging is.

Bij geurbekwaamheid moet je door middel van boxen en verschillende afleidingen aantonen dat je hond de juiste geur kan vinden en jij als geleider goed kunt zien dat jou hond die aangeeft. Echt teamwerk.

Alle volgende examens zullen bestaan uit ruimte- of voertuigzoeking. Dus het vinden van de aangeleerde geur in een aangewezen ruimte of voertuig.

Daarbij werd uitgelegd waar echt op gelet word. Zo staat plezier en welzijn voorop. Lukt het niet, maken we er gewoon een trainingsmoment van om te leren voor de volgende keer. We gaan voor succes en plezier! Het heeft geen zin om met frustratie door te gaan en de hond te dwingen als hij te afgeleid is door een nieuwe omgeving of om een andere rede.

Ook het uitschelden van je hond wordt natuurlijk niet toegestaan. Zo mag ik alleen “trut” tegen Xzira zeggen als ik het lief bedoel en niet omdat ik boos ben.

Gelukkig hadden we een voorbeeld hond die liet zien wat de bedoeling was. Zowel op de line-up met de bakken zoals wordt gedaan voor de geurbekwaamheid als voor een ruimte zoeking. Er mooi om te zien hoe dit ging.

Omdat het de eerste bijeenkomst was kon je nu gaan voor de geurbekwaamheid.  Hier hadden we ons ook maar voor opgegeven, gewoon om te kijken hoe het gaat. En wie weet met een beetje geluk halen we het. Want thuis kan ze ook het pak vanille vla onderscheiden van de pakken melk…

Wij mochten als 2e ons examen doen.

Totaal dus 5 rondes, 1 bak met de aangeleerde geurbron, 2 afleidingsgeuren en 3 lege bakken als afleiding. Van de 5 rondes moeten er minimaal 4 goed zijn om te slagen en door te mogen. Na elke ronde moet je de ruimte verlaten en worden de geuren gewisseld van positie. Pas na de laatste ronde krijg je te horen hoeveel je er goed had en of je dus geslaagd bent of niet. 

Daar sta je dan, wachten tot je aan de beurt bent. En ook nu komt toch die gezonde spanning naar boven. Gaat het zoals ik wil? Kunnen we laten zien wat we kunnen? Dat Xzira het kan wist ik wel, maar kan ik zelf goed haar verwijzing interpreteren? Hoe reageert ze op de mensen die er omheen staan?

Dan mag je naar binnen. Iedereen staat met ingehouden adem te kijken. Doodse stilte… nou daar gaan we dan… op hoop van zegen.

Xzira aan het werk gezet. En ja hoor ik denk dat ze hem heeft. Dus snel KLIK! En kijken of je aan de keurmeester iets kunt zien. Maar nee… die geeft geen teken van emotie… ze schrijft alleen wat op haar papiertje… dan maar de zaal uit en wachten.

Op dat moment ga je nadenken… was ik te snel? Was het wel de goede? Heb ik bij de juiste geklikt? En als ik bij de verkeerde heb geklikt, gaat ze nu dan elke keer naar die geur toe? Ja je hebt veel om over na te denken als je 2 minuten moet wachten tot de bakken gewisseld zijn…

We worden weer binnen geroepen. Dus snel alles proberen te vergeten en los te laten. Niks meer aan te doen. We hebben nog genoeg kansen. We gaan ervoor!

We lopen weer heen en weer, klik, ruimte uit, wachten, weer naar binnen, klik, weer geen reactie van de keurmeester, naar buiten, wachten, naar binnen, klik, naar buiten, wachten… laatste keer naar binnen, ik zie dat Xzira moe begint te worden, loopt ze strak langs alle bakken op. Shit! Oke, herpakken, rustig, klaar zetten voor de bakken, even de focus weer hebben, laatste keer langs de bakken op en ja hoor! ze drukt haar neus op een bak! KLIK! belonen! Dat was het! Nu afwachten wat de keurmeester zegt.

5 uit 5 goed! Dus geslaagd! Heel trots op mijn meisje! Het is haar gewoon gelukt! We kunnen het!

Vol met deze motivatie gaan we door! Op naar 9 april! Op naar examen Surveillant! Op een grondverzet bedrijf waar we misschien wel op en om een graafmachine mogen zoeken. Erg leuk!

Gelukkig is iedereen geslaagd! Van harte gefeliciteerd met het behalen van de geurbekwaamheid!

Voor het enthousiaste detectie team van Dogsports.nl: Bedankt voor het warme onthaal en de leuke dag!

Voor de mede deelnemers: Bedankt voor de gezelligheid en ik hoop jullie volgende keer weer te zien.

Voor de nieuwe combinaties: het is hartstikke leuk! Geef je gewoon op voor een leuke dag met je hond. We maken er met z’n alle een leuke dag van.

Groeten,
Mark Hartman en Xzira

Mark met Xzira

Verslag Detectie kennismakingsdag: Trijnie Bosma

Hallo allemaal!

Afgelopen zondag 20 maart 2022 was ik bij de kennismaking met detectie in Hardenberg. Voor mij de allereerste kennismaking met Dogsports.nl, en de dames van detectie van Dogsports.nl (niks mis mee hoor, ze zijn hartstikke gedreven, aardig, gek op honden en de hondensport, en hartstikke leuke ideeën dat ze hebben voor in de toekomst). Oh sorry, ik zal me eerst eens even voorstellen.   

Ik ben Trijnie Bosma, ik heb twee hondenzusjes van 11 en 6 jaar. Vandaag was ik maar met één harige vriendin op stap: Amy B was vandaag de gelukkige. Onze Amy heb ik bankbiljetten aangeleerd om te zoeken.

Amy is een hondje op leeftijd en heeft wat probleempjes met haar gezondheid. Detectie is perfect voor een hond die tussen de oortjes nog jong en gezond is maar van het lijfje niet meer zo goed wil. Met het neusje is immers niks mis.

Dus wij op stap! We kregen uitleg van Tamar Wibier, met assistentie van Annemieke en Karina. De reglementen werden uitgelegd en verschillende materialen getoond (en waar te koop, ook altijd handig). Helaas is apporteren verboden (gelijk een 0) want…. vertelde Tamar, als je hond getraind is op explosieven is het niet handig als ze dat gaan apporteren (nou daar kan ik me wel wat bij voorstellen! Zag me al zo rennen met Amy achter me gaan met een granaat in de bek… Dat ging ik verliezen dat weet ik nou al.) Dus die regel in het reglement kwam binnen.

Ok, na de uitleg van Tamar een demonstratie van  Paula Roelofs met Ayla. Dat was fantastisch! Wat moeten wij dan nog veel leren… En om heel eerlijk te zijn ik geloof niet dat wij ooit zo goed worden als die twee. Maar we doen wel ons best, vraag maar aan mijn familie. Moeders is in tien deksels van bakjes met een kaars een gat aan het branden. Daar stop ik dan bankbiljetten in en die zet ik dan op de stoep in een lange lijn samen met nog van alles en nog wat waar maar iets in verstopt kan worden.

‘S middags het echte werk (de geurbekwaamheidstest). Wij mochten als eerste. Dat was wel even een dingetje, want dan kun je niet afkijken bij de anderen. Maar goed, na de eerste schrik mochten we aan de bak. Zes bakken op een rij waarvan één met de bankbiljetten, twee blanco en drie met verleidingsgeur.

Tamar had ons geleerd om een keer heen en terug langs de bakken te lopen, zodat ze geur kunnen pakken van beide kanten, ja, nu weet ik dat wel weer maar op het moment straal vergeten…

Maar goed Amy begint met zoeken en ik zie aan haar dat is em, dus ik geef mijn melding (in ons geval YESS) en ga op de uitslag wachten, neeeee Trijnie, die krijg je pas op het eind, die melding was bij mij niet ingedaald. Foutje.

Daarna ging Tamar de bakken schoonmaken en verwisselen en mochten wij weer, in totaal vijf keer. En wat denk je? Alle vijf goed! Zo blij en trots op onze Amy.  

En het allermooiste stond op het beoordelingsformulier: mooie samenwerking (krijg er nog kippenvel van, daar draait alles toch om, samen genieten, samen werken, samen spelen, samen) rustig, prima combi.

Ik raad iedereen aan: komt er weer een kennismakingsdag, DOEN!  

Groetjes Trijnie Bosma en een pootje van Amy B(osma)

Trijnie met Amy B

Superior Challenge voor àlle klassen!

We krijgen heel veel leuke reacties op de Superior Challenge van 30 april en 1 mei. In de eerste opzet was de Challenge alleen voor B en C-klasse. Maar omdat wij zoveel vraag hiernaar kregen vanuit ander klassen hebben we besloten de Superior Challenge open te stellen voor àlle klassen!

Er is voor de Debutanten, A-klasse en Veteranen-klasse een licentie nodig zodat iedereen ook zeker is dat de mensen die hierin uitkomen in de correcte klasse zitten. Voor de B- en C-klasse wordt een Open klasse aangeboden. Hiervoor heb je géén licentie nodig!

Dus geef je snel op voor één of twee dagen vol plezier met je hond bij de Superior Challenge van Dogsports.nl!

Direct naar de uitnodiging

Geslaagden Detectie 20 maart 2022

Van harte gefeliciteerd! Alle vier de deelnemers van het geurbekwaamheidsexamen zijn vandaag geslaagd. Supergoed!

De volgende combinaties mogen hun hond nu geurbekwaam noemen:

Mariska Steen met Bella
Paula Roelofs met Ayla
Trijnie Bosma met Amy B
Mark Houtman met Xzira

Gefeliciteerd! We zijn echt heel trots op jullie!

De geslaagden
Mark met Xzira
Mariska met Bella
Ayla