Verslag Detectie kennismakingsdag: Trijnie Bosma

Hallo allemaal!

Afgelopen zondag 20 maart 2022 was ik bij de kennismaking met detectie in Hardenberg. Voor mij de allereerste kennismaking met Dogsports.nl, en de dames van detectie van Dogsports.nl (niks mis mee hoor, ze zijn hartstikke gedreven, aardig, gek op honden en de hondensport, en hartstikke leuke ideeën dat ze hebben voor in de toekomst). Oh sorry, ik zal me eerst eens even voorstellen.   

Ik ben Trijnie Bosma, ik heb twee hondenzusjes van 11 en 6 jaar. Vandaag was ik maar met één harige vriendin op stap: Amy B was vandaag de gelukkige. Onze Amy heb ik bankbiljetten aangeleerd om te zoeken.

Amy is een hondje op leeftijd en heeft wat probleempjes met haar gezondheid. Detectie is perfect voor een hond die tussen de oortjes nog jong en gezond is maar van het lijfje niet meer zo goed wil. Met het neusje is immers niks mis.

Dus wij op stap! We kregen uitleg van Tamar Wibier, met assistentie van Annemieke en Karina. De reglementen werden uitgelegd en verschillende materialen getoond (en waar te koop, ook altijd handig). Helaas is apporteren verboden (gelijk een 0) want…. vertelde Tamar, als je hond getraind is op explosieven is het niet handig als ze dat gaan apporteren (nou daar kan ik me wel wat bij voorstellen! Zag me al zo rennen met Amy achter me gaan met een granaat in de bek… Dat ging ik verliezen dat weet ik nou al.) Dus die regel in het reglement kwam binnen.

Ok, na de uitleg van Tamar een demonstratie van  Paula Roelofs met Ayla. Dat was fantastisch! Wat moeten wij dan nog veel leren… En om heel eerlijk te zijn ik geloof niet dat wij ooit zo goed worden als die twee. Maar we doen wel ons best, vraag maar aan mijn familie. Moeders is in tien deksels van bakjes met een kaars een gat aan het branden. Daar stop ik dan bankbiljetten in en die zet ik dan op de stoep in een lange lijn samen met nog van alles en nog wat waar maar iets in verstopt kan worden.

‘S middags het echte werk (de geurbekwaamheidstest). Wij mochten als eerste. Dat was wel even een dingetje, want dan kun je niet afkijken bij de anderen. Maar goed, na de eerste schrik mochten we aan de bak. Zes bakken op een rij waarvan één met de bankbiljetten, twee blanco en drie met verleidingsgeur.

Tamar had ons geleerd om een keer heen en terug langs de bakken te lopen, zodat ze geur kunnen pakken van beide kanten, ja, nu weet ik dat wel weer maar op het moment straal vergeten…

Maar goed Amy begint met zoeken en ik zie aan haar dat is em, dus ik geef mijn melding (in ons geval YESS) en ga op de uitslag wachten, neeeee Trijnie, die krijg je pas op het eind, die melding was bij mij niet ingedaald. Foutje.

Daarna ging Tamar de bakken schoonmaken en verwisselen en mochten wij weer, in totaal vijf keer. En wat denk je? Alle vijf goed! Zo blij en trots op onze Amy.  

En het allermooiste stond op het beoordelingsformulier: mooie samenwerking (krijg er nog kippenvel van, daar draait alles toch om, samen genieten, samen werken, samen spelen, samen) rustig, prima combi.

Ik raad iedereen aan: komt er weer een kennismakingsdag, DOEN!  

Groetjes Trijnie Bosma en een pootje van Amy B(osma)

Trijnie met Amy B